Verhaal van Renate


Na een aanrijding in 2018 bleef Renate zitten met Postcommotioneel Syndroom, ook wel een chronische hersenschudding genoemd. Het gebeurt gemiddeld bij 1 op de 8 mensen dat een hersenschudding dus niet over gaat. Na jarenlange revalidatie, herstelde Renate nog steeds niet. Totdat ze Tony om hulp vroeg. Samen met Mick gingen zij aan de slag met een speciale training bij 4th Gym. En het resultaat is verbluffend. Stond Renate voorheen volop in het leven met een drukke baan als eindredacteur en regisseur en twee kleine kinderen om zich heen, kon ze van de een op de ander dag geen enkele prikkel meer verdragen. Door lichte afasie kwam ze niet meer op woorden en als ze de woorden dan had gevonden, wist ze niet meer wat ze wilde zeggen. “Als de kinderen beneden waren, was ik boven. En andersom. Ik kon hun aanwezigheid niet verdragen. En als je bij mij op bezoek kwam en om een cappuccino vroeg, kwam ik met vanalles terug, behalve die cappuccino.”


Harde reset
Renate omschrijft het zelf als een harde reset van haar hersenen. “Er ging cognitief heel veel mis in mijn hoofd. Alsof de processor in de computer, maar dan in mijn hoofd, was uitgezet. Zowel input als output, er was gewoon een storing.” Maar Renate was vastberaden: ze zou hiervan herstellen, hoe dan ook.

Revalidatie voor acceptatie
Hoewel haar huisarts heel behulpzaam was, kwam ze in Nederland niet verder dan een revalidatieproces gericht op het accepteren van haar beperking. “Dat had ik me wel anders voorgesteld. Ik zou beter worden! Ik heb alles geprobeerd: revalidatie, accupunctuur, body stretch release, chiropractie.” Ze overwoog zelfs om voor 15.000 euro naar de Verenigde Staten te reizen, om daar in de speciale CFX-kliniek in Utah een weeklang een programma te doorlopen, gericht op herstel van Postcommontioneel Syndroom. “Helaas brak precies op dat moment de Coronapandemie uit en kon ik dus niet naar Amerika”. Na twee jaar keihard werken aan haar revalidatie ging het een klein beejte beter. Werken was absoluut nog niet aan de orde, maar Renate kon wel weer eens een keer met haar kinderen iets leuks doen. Verjaardagen was nog geen optie, want dat waren te veel prikkels, maar wel een keer naar de dierentuin. Hoewel ze dan vaak nog steeds noise-cancelling headphones droeg.

Tip van een collega
“Ik ben uiteindelijk ook weer voorzichtig gaan werken, niet als eindredacteur, want dat is de hele dag multitasken, maar als verslaggever. Voor een programma dat opgenomen werd in een dierentuin die gesloten was vanwege Corona. Dat was heerlijk rustig. Ik, alleen tussen de dieren. Dan ging het wel een beetje.” Een collega van dat programma vertelde haar dat zijn vader van 80 na een hersenbloeding met een bokstrainer is gaan trainen en daarmee heel veel winst in zijn herstel had behaald. Dat verhaal bleef bij Renate hangen. “Ik heb Tony toen gevraagd of hij ervoor open stond om met mij te gaan trainen”, vertelt Renate.

Direct aan de slag bij 4th Gym
“Tony aarzelde geen moment en heeft direct Mick, van Fysio in Motion, erbij betrokken. Samen zijn ze onderzoek gaan doen naar de methode van de CFX-kliniek in Utah, die gericht is op een combinatie van fysieke en cognitieve oefeningen: alles gericht op hyperfocus en actie-reactie. En toen zijn we met z’n drieën ons eigen programma gaan maken, op basis van die research, gewoon dingen proberen. Met vallen en opstaan. Sommige dingen werkten echt niet: dan ging ik slechter naar huis dan dat ik kwam en dan lag ik weer drie dagen plat. Maar langzamerhand hebben we allerlei oefeningen bedacht, op basis van kickboksen en fysio.” Tony vult aan: “We gingen trainen met blaze-spots voor het reactievermogen en deden ook van die F1-oefening met ballen vangen. Allemaal gericht op hyperfocus en reactievermogen. Soms zat Renate bij Mick achter de computer hersenspelletjes te doen en dan moest ze weer springend door een ladder tennisballen vangen. En natuurlijk werkten we ook met kickbokscombinaties die ze dan in willekeurige volgorde moest uitvoeren: concentratie en hyperfocus.”

Volledig herstel
De oefeningen die Tony, Mick en Renate op basis van “trial and error” samenstelden, wierpen duidelijk hun vruchten af. Na 3 maanden trainen, twee keer in de week, is Renate volledig hersteld en geniet weer volop van het normale leven. Ze werkt weer als eindredacteur en maakt momenteel twee programma’s tegelijk. Ook het gezinsleven is weer in balans: geen last meer van overprikkeling. Renate heeft haar leven terug. En zelfs nog beter dan voorheen, vertelt ze: “Ik ben echt dankbaarder geworden. En hoop ook dat mijn verhaal mensen die in eenzelfde situatie zitten, hoop kan geven. Het zal niet voor iedereen hetzelfde gaan of werken, maar bij mij heeft deze training echt z’n werk gedaan. Met hyperfocus en multitasking is de processor in mijn hersenen weer geactiveerd. En doe ik dus weer lekker mee. Aan alles.” .


Een keer spreken over een mogelijke training?

Neem contact op!